Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!

Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!
Totul despre colici

totul despre colici 300x200 Totul despre colici2

Mai mult de un sfert dintre bebeluşi sunt afectaţi de colici între 6 şi 18 săptămâni după naştere, şi plâng în medie aproximativ 3 ore pe noapte. Impactul negativ a colicilor nu se reflectă doar în starea de sănătate a bebeluşului, ci şi asupra familie în general, şi în special a mamelor este devastator. Multe depresii post-natale sunt declanşate de colici. În cazul unora dintre părinţii care s-au confruntat cu colici severe la primul copil, se evidenţiază o asociere puternică între colici şi despresii datorate privării de somn şi odihnă a mamei. Cei mai mulţi simt că eşuează în îndeplinirea rolului de părinţi.

Conform definiţiei propuse în 1954 de una dintre cele mai importante publicaţii ştiinţifice din Statele Unite, considerată încă valabilă, colica sugarului este „o criză de plâns şi agitaţie, care durează cel mult trei ore pe zi, timp de peste trei zile pe săptămână şi mai mult de trei săptămâni”.

Aceste colici ale sugarului se mai numesc şi colice intestinale , colici gazoase sau colici de la trei luni.

Nou născuții cu colici încep să plângă pe neaşteptate, scoţând ţipete de durere, şi continuă să plângă cel puţin un sfert de oră, nimic nu pare să-l liniştească, nici dacă e luat în braţe, legănat şi dezmierdat. În plus, este iritat, roşu la faţă, îşi ţine picioarele îndoite şi coapsele în flexie pe burtică.

Se poate observa că abdomenul îi este mai tare ca de obicei şi emite zgomote asemănătoare cu acelea provocate de gazele intestinale

Aceste crize se manifestă imediat după prânz şi seara, după cină. Copilul începe să plângă pe neaşteptate şi, din cauza crampelor, îşi îndoaie picioarele spre abdomen ca să nu-l mai doară aşa tare.

Un alt semn de colici este atunci cănd în timpul crizelor, copilul refuză mâncarea şi nu reuşeşte să adoarmă.

Deşi constituie unul dintre principalele motive de îngrijorare ale proaspeţilor părinţi şi  s-au formulat multe ipoteze despre originea lor, conform celor mai recente studii, în majoritatea cazurilor cauza nu e de natură organică, adică una care să conducă evident la ideea unei boli. Specialiştii au acum tendinţa de a reduce importanţa colicilor, delimitându-le de crizele de plâns: copilul nu plânge pentru că îi este rău, ci doar plânge mai mult decât de obicei, sau numai o zi, câteva zile sau toată săptămâna.

Aceste rezultate se confirmă prin unele studii recente: în urma unor cercetări în medii foarte specializate, s-a constatat că în 65% din cazurile de colici, plânsul dura mai mult ca de obicei, iar în 10% din cazuri, copilul plângea, adică „avea colici”, din cauza tensiunii transmise de părinţii care se temeau că are o boală şi credeau că nu vor face faţă situaţiei. La restul de 25% există cu adevărat o tulburare, dar în general nu prea gravă. Din acest 25%, abia 10% reprezintă o cauză alergică: intoleranţa la proteinele din laptele de vacă. Natura alergică a colicilor la sugar, considerată în trecut principala cauză a acestei tulburări, s-a reevaluat astăzi, întrucât nu afectează decât 1 copil din 10.

Când micuțul dumeavoastră trece prin aceste crize, este indicat  să-l luaţi în braţe, ţinându-l cu abdomenul sprijinit pe antebraţul drept, în timp ce cu mâna stângă îi masaţi burtica de jos în sus. Este bine să alintăm copilul și să rămânem cât mai calmi.

Pentru a îl liniști puteţi încerca să-i daţi copilului un ceai de muşeţel sau de chimen, cu care îi trec uneori colicile.

Atunci când îl alăptați pe cel mic la sân , este bine să nu consumați pe zi peste 200 g de lapte şi produse lactate, pentru a scădea riscul colicilor provocate de proteinele din laptele de vacă.

Taguri:

Chiar dacă sunt preocupate să îngrijească bebeluşul, tinerele mamele nu trebuie totuşi să uite să aibă grijă de ele însele. Pentru faţă, corp şi păr avem un imperativ categoric:

Mai mult

Noul rol de tată l-a absorbit şi schimbat în aşa măsură, că a ajuns să se comporte ca o a doua mamă, făcându-te să te simţi inutilă şi nervoasă. Iată cinci strategii

Mai mult

 

Grupul francez Lactalis, numarul 1 mondial în producţia de lapte şi produse lactate, prezent în peste 140 de ţări cu produsele şi mărcile sale premium, lansează în România

Mai mult

Pe 22 noiembrie 2014 a avut loc, la Hotel Crowne Plaza București, Conferința susținută de Alfie Kohn, unul dintre cei mai cunoscuți speakeri internaționali pe teme de parenting și educație.

Mai mult

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

*


Maternitate

Ingrijirea bebelusului