Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!

Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!
TESTICULE

GR011072 Converted 300x220 TESTICULE2

Testicul necoborât în scrot. În această figură se pot vedea punctele de-a lungul canalului inghinal, în care se poate „ascunde” testiculul. Coborârea acestuia poate fi stimulată cu ajutorul unei terapii hormonale.

Glande sexuale masculine din sacul scrotal, în care se produce maturizarea spermatozoizilor. De obicei, coboară la locul lor cam în luna a 7-a de sarcină. Principalele probleme ce se pot întâlni în copilărie privesc tocmai incompleta ori incorecta coborâre a testiculelor.
  •  ANORHIDIA

Este cea mai gravă anomalie, reprezentând lipsa unuia sau a celor două testicule. În acest caz se aplică o proteză (testicule „false“) pentru a evita repercusiuni psihologice negative la copil. Având în vedere că dimensiunile testiculelor variază în perioada de creştere, trebuie aplicate succesiv două proteze cu diferite dimensiuni.

  •  CRIPTORHIDISM

Este malformaţia (numită şi „testicule ascunse“) în care testiculele nu coboară normal în scrot. Acelaşi termen identifică două situaţii care se pot distinge una de alta numai prin explorare chirurgicală: adevărata retenţie testiculară şi testicule ectopice sau blocate. Elementul comun al acestor două malformaţii este faptul că testiculele nu au coborât, în luna a 7-a de sarcină, în scrot prin canalul inghinal. Diferenţa este că, în cazul retenţiei reale, testiculele s-au format de-a lungul traiectului, pe când în malformaţia numită „testicule ectopice“ sau blocate acestea s-au oprit într-o poziţie greşită.

  • Incidenţă şi risc

Criptorhidismul apare la naştere la circa 3,4% dintre nou-născuţii cu greutate mai mare de 2 500 g (circa 97% din totalul născuţilor); dacă greutatea la naştere este între 2 000 şi 2 500 g, incidenţa testiculului ascuns afectează 17% din cazuri. Prematurii care cântăresc mai puţin de 900 g sunt afectaţi cu toţii deoarece naşterea a survenit înainte de perioada fixată pentru coborârea testiculelor.

În 80% din cazuri problema se rezolvă de la sine în primul an de viaţă prin coborârea spontană a testiculelor în scrot (mai ales în primele 3–6 luni). În restul de 20% din cazuri este nevoie să se recurgă la intervenţie chirurgicală.

Indicaţia actuală recomandă intervenţia cam la 18 luni sau maximum 1 an. De fapt, cam după primul an de viaţă nu se mai produce coborârea spontană a testiculelor şi apar afecţiuni ale ţesutului testicular, cu creşterea riscului de sterilitate.

Dacă criptorhidismul este monolateral, adică apare doar la un testicul, afectează circa 10,5% dintre adulţi. Dacă criptorhidismul este bilateral şi nu se intervine chirurgical, riscul de sterilitate tinde spre 100.

Torsiune a testiculului

Inflamare şi durere acută, apoi înroşire a scrotului. În 40% din cazuri aceste simptome semnalează o torsiune a testiculului. Se manifestă mai ales la copii sub 6 ani. Această „rotaţie“ depinde de faptul că testiculul are o mobilitate mai mare, nefiind încă perfect dezvoltat „punctul de legătură“ cu scrotul. Nu există o cauză anume: iată de ce, când copilul acuză durere acută şi intensă a unui testicul, trebuie neapărat vizitat de pediatru sau mai bine de un chirurg. Torsiunea, poate „gâtui“ testiculul cu pericol de necroză. Dacă se intervine chirurgical în 6 ore de la declanşarea durerii, se reuşeşte salvarea testiculului în 90% din cazuri; odată depăşit acest timp, el trebuie extirpat.

Criptorhidismului i se asociază → hernia inghinală, torsiunea testiculului (vezi casetă) şi dezvoltarea de tumori. Dacă testiculul necoborât este de dimensiuni foarte mici, de multe ori este extirpat pentru a evita degenerări patologice datorate atrofierii acestuia. Pentru a remedia problema psihologică determinată în aceste cazuri de lipsa unui testicul sau a amândurora, se recurge la proteze.

  •  TESTICULE RETRACTILE

În această malformaţie numită şi „testicule ascensor“, testiculele uneori se află în sacul scrotal, alteori nu. Această schimbare este provocată de contracţia muşchiului cremaster care are tocmai rolul de a ridica testiculele şi care, la naştere, nu este apt să se contracte, ci intră în funcţiune mai ales când e frig. Dacă la naştere testiculele se află în scrot, însă nu pot fi percepute ulterior la locul lor, diagnosticul e testicule retractile.

Deşi testiculul retractil este mai expus traumelor şi torsiunii, până nu de mult indicaţia era să nu se facă nici un tratament. Însă recent s-a observat că, dacă testiculele stau prea sus prea multă vreme, pot fi afectate ca în cazul criptorhidismului. Excesiva lor permanenţă la o temperatură mai mare decât cea normală, cea înregistrată în sacul scrotal, creşte riscul de sterilitate. De aceea, astăzi, din punct de vedere terapeutic se tratează un testicul retractil la fel ca unul ascuns.

  •  TRATAMENT

Atât pentru criptorhisidm cât şi pentru testicule retractile tratamentul poate fi medical ori chirurgical.

Tratamentul medical se bazează pe administrare de hormoni ce stimulează funcţionarea glandelor sexuale, ca gonadotropină corionică (HCG) sau LHRH, un hormon care la rândul lui secretă hormonul luteinizant. În general se foloseşte gonadrenalina sintetică, cu acţiune similară cu LHRH; trebuie administrată sub formă de spray nazal timp de 4 săptămâni. Chiar dacă procesul de coborâre a testiculelor nu este încheiat şi intervenţia chirurgicală a fost programată, tratamentul medical se face întotdeauna, deoarece facilitează viitorul tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical (orhiopexie) constă în repoziţionarea şi fixarea testiculelor în interiorul scrotului.

Zone neosificate, dar alcătuite dintr-o membrană fibroasă, care se găsesc în punctul de întâlnire al diferitelor oase ale craniului nou-născutului. Cea mai cunoscută este fontanela

Mai mult

În primele luni de viaţă plânsul este principala formă de comunicare a copilului, care numai treptat învaţă să-şi exprime exigenţele pe alte căi. Deci nu înseamnă neapărat durere sau

Mai mult

În zilele noastre, toţi pediatrii recomandă alăptatul la sân, căruia îi recunosc importanţa şi avantajele. În anii 1950 şi 1960, vederile şcolilor de pediatrie erau diferite: alăptatul la

Mai mult

Prin această expresie se indică toate leziunile coloanei vertebrale asociată lipsei închiderii părţii posterioare a vertebrelor, prin care pot ieşi meningele spinale

Mai mult

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

*


Maternitate

Ingrijirea bebelusului