Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!

Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!
SCUTECE

Indispensabile în igiena copilului pentru a absorbi fecale şi urină până copilul învață → controlul sfincterelor, scutecele sunt de două feluri: scutece care se aruncă de fiecare dată când copilul este schimbat şi scutece din țesătură care se spală şi se reutilizează.

 • SCUTECE DE UNICĂ FOLOSINŢĂ

  GR0086111 300x109 SCUTECE2

  Cum să punem scutecul de unică folosinţă
  Desfaceţi scutecul (ales în funcţie de greutatea şi sexul copilului) şi aşezaţi micuţul pe spate pe partea prevăzută cu arici.
  Împăturiţi scutecul şi închideţi aripioarele laterale cu adeziv, în aşa fel încât scutecul să adere bine pe burtică.

Scutecele de unică folosinţă  se găsesc pe piață cu diferite măsuri şi grosimi, cu modele special pentru băieți şi pentru fetițe. Au formă de chilot şi se fixează cu ajutorul a două benzi mici adezive, de o parte şi de alta pe şoldurile bebeluşului. Cu siguranță, principalul avantaj pe care îl oferă aceştia este comoditatea, care-i dă mamei posibilitatea să economisească timp şi energie. De altfel, sunt foarte uşor de scos şi de pus, permițând primenirea rapidă şi în situații de urgență; au putere mare de absorbție şi sunt rezistenți fiind confecționați din fibre din ce în ce mai adaptate epidermului sensibil al copilului. Scutecele de unică folosinţă au însă şi unele defecte: absorb o asemenea cantitate de pipi încât dau mereu senzația de uscat întârziind în consecință schimbarea lor, ceea ce duce la iritații deranjante. Urina, la căldură, se transformă în amoniac care poate provoca înroşire şi eritem (vezi casetă).

Alt aspect negativ al scutecului de unică folosinţă este costul destul de ridicat. Pentru a schimba adecvat copilul este nevoie de circa 40 de scutece de unică folosinţă pe săptămână, iar cheltuiala achiziţionării lor afectează semnificativ bugetul familiei. Trebuie amintit şi faptul că scutecul de unică folosinţă  nu este biodegradabil, deci utilizarea lui contribuie la creşterea cantităţii de deşeuri.

 • SCUTECE DIN ŢESĂTURĂ

  GR008612 300x216 SCUTECE2

  Cum să schimbăm scutecul din pânză
  Întindeţi triunghiul de bumbac şi susţineţi partea absorbantă, apoi întindeţi copilul. Aduceţi cele trei colţuri ale triunghiului în mijloc şi fixaţi-le cu un ac de siguranţă. În cele din urmă puneţi-i un chiloţel de plastic sau o bucată de muşama protectoare

Sunt triunghiuri de bumbac şi dreptunghiuri de tifon care se înfăşoară pe mijlocul copilului şi se leagă cu o feşă (bandă din jerse de bumbac cu şireturi laterale), peste care se pune eventual un chilot textil sau de plastic. Pentru un schimb corespunzător sunt indispensabile 12–24 de triunghiuri şi tot atâtea dreptunghiuri şi feşe. Au marele avantaj că nu irită pielea copilului atât datorită materialului din care sunt confecţionate cât şi a faptului că trebuie schimbate foarte frecvent. Aşadar, sunt foarte potrivite pentru nou-născutul care este adesea predispus iritaţiilor, dar produce o cantitate mai mică de urină şi fecale. Acestea însă nu asigură o capacitate de absorbţie potrivită exigenţelor unui copil mai mare şi sunt schimbate mai greu mai ales când el începe să se deplaseze singur. Celălalt dezavantaj mare al acestui tip de scutece e reprezentat de prea puţina lor comoditate şi de necesitatea spălării. Pentru o organizare eficientă sunt necesare două recipiente separate, unul pentru scutecele murdare de pipi şi altul pentru cele murdare de fecale. Primele pot fi spălate cu programul de clătire al maşinii de spălat rufe, pe când celelalte cu ciclul de spălare complet şi cu adaos de puţin săpun de Marsilia. După spălare se întind bine, apoi se împăturesc pentru o nouă folosire. Acest procedeu este un sistem de curăţenie mai ecologic, dar cere o risipă mare de timp şi de energie din partea celui care se ocupă de copil.

 • Eritem de scutec

GR011064 Converted1 300x252 SCUTECE2

În cazul eritemului de scutec, zona înroşită apare acolo unde a fost scutecul.

Este o iritaţie cutanată provocată de amoniacul eliberat de fecale, de urină şi de umezeala ce se formează datorită suprafeţei sintetice care  alterează bariera ce apără pielea de eventualii agenţi nocivi externi. La început se manifestă cu o roşeaţă difuză, dar poate degenera într-o dermatită cu plăgi, pustule şi cruste dureroase. Pe pielea inflamată se poate înmulţi o ciupercă, Candida albicans: când roşeaţa se manifestă mai mult de 3 zile, este foarte probabil să existe ciuperca în zona respectivă.

Eritemul de scutec de unică folosinţă se recunoaşte uşor după trei caracteristici esenţiale:

– apare pe o zonă acoperită în mod normal de scutecul de unică folosiţă;

– pielea aflată în interiorul plicilor, de exemplu între coapsă şi bazin, nefiind în contact direct cu scutecul de obicei nu prezintă iritaţie;

– dacă se întinde pielea cu degetele, aceasta îşi schimbă culoarea din roşu în alb.

Pentru a preveni eritemul trebuie schimbat scutecul de unică folosinţă  foarte des pentru ca depozitul de fecale şi urină să nu provoace înroşire. Este necesară o curăţare atentă a zonelor genitală şi anală; acestea se spală cu un săpun adecvat de fiecare dată când se schimbă scutecul şi se ung cu o cremă cu rol protector.

Dacă a apărut deja iritaţia, trebuie întreruptă temporar folosirea scutecelor de unică folosinţă şi a chiloţilor de plastic şi trebuie folosite scutece tradiţionale de bumbac. Copilul trebuie lăsat gol în porţiunea inghinală, fără scutec de unică folosinţă sau chilot, de câte ori e posibil, mai ales noaptea. De fiecare dată când e schimbat, funduleţul înroşit trebuie spălat fără apă care, fiind calcaroasă, usucă şi mai mult pielea. O emulsie pe bază de ulei de migdale şi apă de trandafir în părţi egale poate fi foarte eficace. Scutecele şi chiloţii de bumbac trebuie spălate bine şi clătite cu apă cu oţet (oţetul acţionează împotriva Candidei). Când apare pentru prima oară roşeaţa nu trebuie aplicate din proprie iniţiativă medicamente sau alte produse pe porţiunea iritată, fiindcă diversele produse sunt absorbite mai repede de pielea inflamată; trebuie evitate în mod special pomezile care conţin cortizon, mercur-crom, amidon, talc, unguente.

Copilul este gata pentru a folosi olița? Pediatrii spun în general că o renunțare completă a scutecelor poate fi în jurul vârstei de trei ani (de obicei fetele pot să renunţe mai devreme )

Mai mult

Din primele zile de viaţă, momentul băiţei se dovedeşte a fi unul deosebit, în timpul căruia creşte gradul de intimitate între mamă şi bebeluş. Dincolo de latura igienică,

Mai mult

De la orele de somn la cele de răsfăţ, e foarte important să-i marchezi ritmul unei zile cu obiceiuri şi acţiuni care se repetă mereu la fel. Repetabilitatea îl ajută pe micuţ să

Mai mult

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

*


Maternitate

Ingrijirea bebelusului