Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!

Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!
MATERII FECALE

comvulsii1 300x210 MATERII FECALE2Sunt acele resturi expulzate din intestin la sfârşitul procesului de digestie. Sunt constituite din mucus, celule ale mucoasei, material nedigerat (fibre elementare) şi bacterii (bacteriile moarte formează o parte considerabilă a reziduului uscat din fecale). Numărul evacuărilor e destul de variat: ridicat la copilul de câteva luni (care poate defeca după fiecare alăptat sau, dimpotrivă, să nu defecheze 3–4 zile chiar şi în condiţii normale), în timp ce copilul mare evacuează o dată pe zi; bebeluşul poate sta şi o săptămână fără să defecheze, dar acest lucru să nu însemne că are o boală gravă.

Aspectul fecalelor diferă în funcţie de vârstă:

de la naştere până în a 6-a zi fecalele se prezintă sub formă de → meconiu;

din a 7-a zi până la înţărcare depind de tipul de alimentaţie. Dacă micuţul e alăptat la sân, fecalele au o culoare galbenă-aurie, o consistenţă cremoasă şi pot conţine cocoloaşe albe, ceea ce nu înseamnă că are vreo boală. Cel mic evacuează de 2–4 ori pe zi, dar, mai ales în primele două săptămâni, are scaun după fiecare masă. Copilul alăptat la sân nu suferă niciodată de → constipaţie şi, dacă are diaree, aceasta poate fi pusă pe seama unei infecţii, până la proba contrarie,.

Anumite laxative luate de mamă pot trece în lapte, făcându-l şi pe cel mic să elimine fecale lichide.

Dacă micuţul primeşte biberon, culoarea fecalelor nu e mai galbenă pal, ci maro- deschis; fecalele sunt mai „uscate”, nu aderă la scutec şi au un miros mai persistent din cauza descompunerii proteinelor.

Micuţul care primeşte lapte artificial defechează mai puţin; uneori fecalele pot fi atât de consistente, adică „dure”, încât pot fi evacuate cu greu.

În fecalele copilului alăptat la sân, cât şi în ale celui alăptat artificial se pot observa cocoloaşe de lapte din cauza coagulării cazeinei.

De la înţărcare şi după aceea fecalele au aspectul şi culoarea celor ale unui copil mai mare. Mulţi copii defechează o dată pe zi, dar un număr mai mic sau mai mare de evacuări e un lucru destul de normal. Până la 2 ani, fecalele devin similare la culoare şi la miros cu cele ale adultului

Materii fecale: când apelaţi la pediatru

■ Dacă sunt spumoase.

■ Dacă sunt untoase.

■ Dacă sunt compacte sau pultacee trebuie observat dacă sunt 1) galbene sau 2) au o culoare mai intensă decât de obicei sau 3) mai deschisă ca de obicei.

■ Dacă au cocoloaşe trebuie văzut dacă sunt 1) galbene sau 2) verzi.

■ Dacă sunt cremoase sau păstoase trebuie văzut dacă sunt 1) galbene sau 2) verzi.

■ Dacă sunt semilichide sau lichide trebuie văzut dacă sunt 1) galbene, 2) verzi sau 3) mucoase.

■ Dacă sunt hematice, va trebui precizat dacă sunt 1) roşii aprins sau 2) negre.

CULOARE ŞI ASPECT

Fecalele îşi pot schimba culoarea şi aspectul chiar şi când copilul e perfect sănătos.

Fecale verzi. O culoare verde ca mazărea se datorează oxidării unei substanţe normale prezente în fecale, bilirubina, care se transformă în biliverdină. Oxidarea are loc în prezenţa aerului, de aceea fecalele devin verzi când trece o anumită perioadă de timp între evacuare şi schimbarea scutecului.

Fecalele pot fi verzi chiar şi când copilul mănâncă multe legume; de aceea, odată cu înţărcarea, această schimbare are loc adesea brusc.

Fecale cu mucus. Dacă nu e mult mucus, totul e normal.

În schimb, pentru pediatru reprezintă un simptom tipul de fecale descrise mai jos.

Fecale negre (melenă). Acest colorit deosebit este adesea conferit de ingerarea unor medicamente pe bază de → fier. Uneori poate fi din cauza prezenţei de sânge provenit din tractul superior al aparatului digestiv. Culoarea neagră este de la „digestia” sângelui atacat de sucurile gastrice. În acest caz, copilul trebuie dus imediat la pediatru.

Dacă micuţul e alăptat la sân, fecalele pot avea o culoare neagră din cauza sângelui înghiţit de copil împreună cu laptele respectiv. Acest lucru se întâmplă când mama care alăptează are sfârcurile iritate (mai ales în primele săptămâni de alăptare). Aceste crăpături pot fi foarte mici şi aproape invizibile. Pentru a le „descoperi” şi a  apăra sănătatea copilului, mama trebuie să se dea cu suc de lămâie în zona sfârcului: o zgârietură la nivelul pielii, cât de mică, o va durea sau îi va provoca o senzaţie  de arsură.

Ca să se determine exact provenienţa sângelui în fecale, i se face micuţului o analiză de sânge în care se caută  hemoglobina fetală (HbF), care se află în globulele roşii ale copilului şi nu în cele ale mamei. Dacă se constată prezenţa hemoglobinei fetale în fecalele copilului, culoarea neagră este rezultatul unei hemoragii interne în organismul copilului; în acest caz este nevoie şi de alte analize edificatoare.

Fecale cu sânge roşu (enteroragie). Apar în general din cauza unei → fistule anale.

Fecale grase. Au o culoare galbenă spre cenuşie, sunt moi, voluminoase şi uleioase. Au un miros rânced şi înţepător, datorat cantităţii excesive de acizi graşi care, în combinaţie cu calciul şi magneziul, formează săpunuri. Acestea indică o → absorbţie deficitară.

Fecale mucoase. Din cauza unui regim prelungit, datorat → lipsei poftei de mâncare în caz de boală, fecalele au o culoare maro şi sunt acoperite cu mucus ce provine din secreţiile intestinale.

Dacă se constată prezenţa de mucus în fecalele copilului mai mare, atunci e posibil să aibă o inflamaţie a cărei cauză trebuie găsită imediat.

Fecale cu mucus şi sânge. Apar din cauza unei → gastroenterite bacteriene, → invaginaţie intestinale şi → colite ulceroase.

Infecţia şi boala tuberculară sunt provocate de Mycobacterium tuberculosis, ce se transmite aerogen, respectiv pe căile respiratorii, prin contact direct cu o persoană

Mai mult

Boală congenitală cauzată de carenţa unui factor de coagulare a sângelui, care determină o tendinţă pronunţată la hemoragii. Din punct de vedere clinic, se pot distinge două tipuri:

Mai mult

Teamă pe care o simte copilul când se află în faţa unei despărţiri temporare de mamă. Apare de obicei între 7 şi 12 luni, ajunge la apogeu între 15 şi 18 luni şi dispare treptat după

Mai mult

Condiţie care se constată când organismul pierde anormal de multe lichide din cauza temperaturilor ridicate sau febrei, vomei sau diareei.

În condiţii normale sau patologice, deshidratarea se

Mai mult

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

*


Maternitate

Ingrijirea bebelusului