Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!

Doctorul tau personal online!

Te preocupă sănătatea ta şi a copilului tău? Medicii noştri vor răspunde întrebărilor tale!
GELOZIA FAŢĂ DE FRATELE MAI MIC

gelozia 300x200 GELOZIA FAŢĂ DE FRATELE MAI MIC2Gelozia e sentimentul pe care individul îl are când descoperă că afecţiunea persoanei iubite pe care o voia doar pentru el se revarsă şi asupra altora.

Când vine pe lume un frate mai mic, copilul mai mare, care este obişnuit să fie doar el iubit şi mereu în graţiile mamei, este înspăimântat că îşi va pierde locul câştigat în familie şi devine astfel gelos pe „rival”. Când o vede pe mamă că are grijă de celălalt copil, îl alăptează, îi vorbeşte cu blândeţe, se simte exclus şi se teme că nu mai e iubit.

Reacţiile de gelozie ale copilului sunt de foarte multe feluri: e agresiv cu mama, face mofturi ca să-i atragă atenţia sau e rău cu fratele mai mic.

Părinţii trebuie să-l protejeze pe nou-născut de agresivitatea fratelui său şi să-l lase pe cel din urmă să-şi exprime impulsurile distructive fie verbal, fie prin joc (de exemplu, să sfâşie ursuleţul sau să facă bucăţi o păpuşă). Dacă micuţul e certat, atunci gelozia i se poate accentua.

De fapt, gelozia nu e o vină ce trebuie pedepsită şi nici nu indică un caracter urât, ci un sentiment normal care îl face pe copil să sufere la fel ca şi pe adult.

Copilul nu-şi manifestă întotdeauna făţiş gelozia. Uneori se limitează la comportamente regresive, de pildă să-şi sugă degetul mare, să bea din biberon sau să sugă suzeta. Imitându-l pe cel mic, e convins că se va face mai plăcut şi astfel le va distrage atenţia părinţilor de la fratele mai mic. Alteori, copilul nu reuşeşte să-şi exprime sentimentele „urâte”, îşi neagă suferinţa şi îşi manifestă tensiunea asupra corpului: dureri de burtă, erupţii cutanate, febră – acestea sunt semnalele unei anxietăţi reprimate.

STRATEGII ÎNAINTE ŞI DUPĂ   

     Pentru a-i atenua gelozia şi a-l asigura pe copil că este iubit, e important ca mama să-l anunţe că îi va veni în casă un frate mai mic.Trebuie să o facă din timp, înainte ca micuţul să-şi dea seama singur şi să-şi imagineze tot felul de grozăvii. Dacă micuţul urmăreşte schimbările ce au loc în familie, începând cu modificarea corpului mamei, atunci teama lui de a fi îndepărtat se va atenua.

La naşterea frăţiorului sau a surioarei, ar  fi bine să urmaţi aceste sfaturi, ca primul născut să nu se simtă exclus.

● Întrucât prietenii şi rudele aduc daruri pentru nou-născut, nu trebuie uitat nici fratele (sora) mai mare.

● Venirea pe lume a frăţiorului nu trebuie să coincidă cu „ieşirea” primului născut din casă, fie ca să meargă la grădiniţă sau în vacanţă la bunici.

● Dacă nou-născutul trebuie să împartă camera „sa”, amenajaţi un colţ al camerei care să fie doar al fratelui mai mare.

● În cele din urmă, îl puteţi face pe primul născut să se simtă „mare”, cerându-i să-şi ajute mama să aibă grijă de micuţ sau trasându-i o sarcină specială, de pildă să răspundă la telefon.

 

 Venirea pe lume a unui nou membru al familiei înseamnă schimbare şi adaptare, atât din partea ta cât şi a micuţului tău. Pregătirea pentru venirea pe lume a frăţiorului are un rol

Mai mult

Ca părinţi suntem conştienţi că modul în care cresc copiii zilelor noastre este foarte diferit de modul în care noi ne-am trăit copilăria şi adeseori ne trec prin minte cu nostalgie amintiri

Mai mult

 

Indiferent dacă aveţi deja copii, sau sunteţi pe cale de a-i avea, trebuie să vă gândiţi înainte la cine va avea grijă de ei, atunci când trebuie să vă întoarceţi  la locul de

Mai mult

De dimineaţă se trezeşte fericit şi relaxat, apoi când ajunge la şcoală se schimbă totul: când vine timpul să-l lăsaţi cu colegii şi cu profesoara se agaţă de voi, plânge disperat și

Mai mult

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

*


Maternitate

Ingrijirea bebelusului